geluid en trillingen isoleren is mijn vak
akoestisch advies
advies & verkoop ontkoppelingsmaterialen
Wie op zoek is naar rust en stilte in een bruisende stad of langs een drukke weg heeft zich ontgetwijfeld al afgevraagd of het bestaande glas vervangen voldoende is om het akoestisch comfort te garanderen.
Afhankelijk van het type glas dat momenteel in je ramen zit kan geluidswerend glas een groot verschil maken.
Op de website van glasbedrijf kun je onderstaande lezen:
"Met dit speciaal ontworpen akoestisch glas creëer je een geluidsisolerende barrière tussen jou en de buitenwereld, waardoor je kunt genieten van rust en stilte in je eigen huis of kantoor.
Daarnaast kan geluidswerend glas ook helpen om energie te besparen en je te beschermen tegen uv-straling.
Of je nu op zoek bent naar een goede nachtrust, een productieve werkomgeving of gewoon wat vrede en rust, geluidswerend glas kan een slimme investering zijn. Verhoog je comfort en kwaliteit van leven met geluidswerend glas en geniet van een oase van rust, zelfs midden in de stad."
Ik ben in januari 2024 verhuisd naar een woning in een rustige straat, het verkeer is in vergelijking met onze vorige woning veel minder intensief. Maar akoestisch gezien zit wel het allerslechtste glas dat op de markt verkrijgbaar is in de ramen. Het lijkt alsof de ramen open staan wanneer een auto voorbijrijdt of pratende mensen langs onze woning wandelen. Op onze gevel aan de straatkant volstaat het vervangen van het glas in combinatie met het aanbrengen van voegdichtingen en het opspuiten van de perimeter met soepelblijvend PU-schuim.
Aan de achterkant van de woning, waar de slaapkamer zit, worden we bijna elke dag getrakteerd op een ochtendlijk meeuwenconcert. De piekgeluiden die het vogelgekrijs kenmerken vereisen ingrijpendere maatregelen dan louter een glasvervanging.
Op deze pagina bespreek ik de parameters die bepalen of akoestisch gelaagd glas als vervanging van de bestaande beglazing al dan niet voldoende gaat zijn om het gewenste akoestische comfortniveau te bereiken.
Inhoud van deze pagina
Mijn ervaring met gevelgeluidisolatie
Geluidswerend glas werkt door middel van één of meerdere speciale PVB folies die tussen de glasbladen worden gekleefd. De PVB-folies zorgen voor een betere demping van de geluidstrillingen.
Andere parameters zijn:
Bron van de cijfers: round robin test door het WTCB (nu Buildwise https://www.buildwise.be/nl/)
Geluidswerend glas kan éénzijdig gelaagd zijn of tweezijdig akoestisch gelaagd.
Glas 8-15-66.2A (totale dikte 35 mm) is éénzijdig akoestisch gelaagd en bestaat uit:
Glas 66.2A-20-88.2A (totale dike 48 mm) is tweezijdig akoestisch gelaagd en bestaat uit
Dit is de ééngetalsaanduiding die je op elke technische fiche van het glas terugvindt. Hierbij staat de w in de grootheid voor weighted.
Door de R-waarde van 16 tertsbanden te wegen gaat de spectrale informatie verloren. En we willen nu net het liefst weten hoe het bouwelement het stoorgeluid met haar specifieke spectrale kenmerken tegenhoudt.
Door het gebruik van de spectrale aanpassingstermen C en Ctr krijgen we toch enige info omtrent hoe goed het glas normaal geluid en geluid met een belangrijke laagfrequente component tegenhoudt.
Normaal geluid:
Als we een idee willen krijgen van hoe goed het bouwelement normaal geluid tegenhoudt dan tellen we de adaptatieterm op bij de gewogen geluidsverzwakkingsindex.
RA = Rw + C
RA houdt wel rekening met de oorgevoeligheid.
Als we Rw (C;Ctr) 27 dB (-1,-3) zien staan bij glas 4-16-4 dan wordt RA = 27 dB + (-1) = 26 dB
Dominant laagfrequent geluid traagrijdend verkeer waarbij de mechanische geluiden dominant zijn.
Als we een idee willen krijgen van hoe goed het bouwelement laagfrequent geluid tegenhoudt dan tellen we de adaptatieterm op bij de gewogen geluidsverzwakkingsindex.
RAtr = Rw + Ctr
Als we Rw (C;Ctr) 27 dB (-1,-3) zien staan bij glas 4-16-4 dan wordt RAtr = 27 dB+ (-3) = 24 dB
RAtr houdt wel rekening met de oorgevoeligheid.
Gelaagd akoestisch glas biedt dankzij de folie een betere bescherming inbraak en een goede filtering van de UV-stralen
Drievoudig glas is niet per definitie akoestisch performanter dan dubbelglas?
Eigenlijk telt het middelste glasblad niet mee voor de akoestische prestaties van het glas.
Als we in bovenstaande tabel een vergelijking maken tussen dan de 2 types dan komt het dubbel glas er iets beter uit:
Symmetrisch glas is glas met glasbladen die dezelfde dikte hebben. Een voorbeeld van symmetrisch dubbel glas is 4-16-4
Asymmetrisch glas heeft verschillende glasdiktes waardoor de grensfrequentie van de glasbladen niet samenvalt. Een voorbeeld van asysmmetrisch dubbel glas is 6-16-4.
Het 2 mm dikkere glasblad maakt een wereld van verschil.
Op onderstaande zie je de geluidsverzwakkingsindex per tertsband van enkel glas van 4 mm dik en symmetrisch dubbel glas 4-12-4.
Doorheen het grootste deel van het spectrum scoort het enkel glas beter.
Vooral ronde de MVM-resonantiefrequentie van het dubbel glas in de tertsband met middenfrequentie 315 Hz scoort het dubbel glas slecht. Als het spectrum van de stoorbron ook in die tertsband dominant is dan lijkt het alsof er geen glas in de ramen zit.
Indien er niet al te hoge akoestische eisen gesteld worden dan speelt vooral het glas een rol. Wanneer er hogere geluidsverzwakkingsindex behaald moeten worden spelen meer parameters een rol.
De samengestelde geluidsisolatie wordt bepaalt door het zwakste element. Een raam bestaat niet alleen uit glas, andere elementen die een rol spelen zijn:
De zwarte kleur van de minerale wol tussen raamkader en metsewerkwand duidt al op windspoeling. Waar lucht doorkomt komt ook geluid door.
Na het verwijderen van de minerale wol blijkt dat er op verschillende plekken rond het raam gewoon naar buiten gekeken kan worden.
Het glas vervangen door akoestisch beter presterend glas gaat weinig geluidsisolatiewinst opleveren als de geluidlekken niet worden aangepakt.
De eisen die aan het buitenschrijnwerk gesteld worden verschillen danig tussen een woning gelegen is in een rustige, doodlopende straat en woning gelegen langsheen een drukke weg met veel vrachtverkeer.
Hoe hoger de comforteisen hoe hoger de akoestische prestaties van het glas moeten zijn.
Piekbelastingen bepalen grotendeels het akoestisch comfort
De gevelgeluidsisolatie wordt bij hoge piekbelastingen gedimensioneerd op die piekbelastingen.
Aanname is dat de kans erg groot is dat iemand wakker wordt wanneer die persoon blootgesteld wordt aan een geluidsniveau hoger dan 45 dBA.
Slaaponderbrekingen zijn meestal het gevolg van intermitterend geluid en niet van een continu geluid.
De kans om gewekt te worden hangt eerder samen met de mate waarin het geluidsniveau van een stoorgeluid uitstijgt boven het achtergrondgeluidsniveau en minder met het absolute geluidsniveau van het stoorgeluid.
De frequentie van optreden van lawaaierige geluidspieken van hoger dan 45 dBA in de nachtperiode bepaalt in belangrijke mate de slaapverstoring.
Om van kwalitatieve slaap te spreken mag een normale persoon per nacht aan niet meer dan 10 tot 15 geluidsniveaus worden blootgesteld die boven het achtergrondgeluidsniveau uitkomen. Het geluidsniveau van de stoorgeluiden die boven het achtergrondgeluidsniveau uitkomen mogen wel niet hoger zijn dan 45 dB(A).
Een persoon die slaapt in een omgeving met een laag achtergrondgeluidsniveau wordt eerder gewekt door een stoorgeluid dan een persoon die slaapt in een omgeving met een hoger achtergrondgeluidsniveau.
Een bewoner van een huis langs een weg met druk nachtelijk verkeer zal wellicht pas gewekt worden door een extreem luidruchtige vrachtwagen, terwijl een bewoner van een huis in een rustige verkaveling al kan gewekt kan worden door een voorbijrijdende auto.
Hoe goed de gevelgeluidsisolatie ook mag zijn, ze kan nooit alle straatlawaai weren.
Bij een laag achtergrondgeluidsniveau komt het stoorgeluid veel harder binnen.
Als het echt muisstil is dan is het achtergrondgeluidsniveau dusdanig laag dat je een klein knaagdiertje kun horen rondlopen. In een woning met een hoog achtergrondgeluidsniveau kan de rattenvanger van Hamelen met zijn gevolg onopgemerkt voorbijkomen.
Storend omgevingslawaai isoleren gaat vaak samen met het verhogen van het achtergrondgeluidsniveau in de ontvangstruimte met geluiden die door de meeste mensen als aangenaam/rustgevend worden ervaren om de stoorgeluiden die als onaangenaam ervaren worden te maskeren.
Een (stoor)geluid wordt waargenomen wanneer voldaan is aan twee voorwaarden:
Met geluidsmaskering is het mogelijk een ongewenst geluid onhoorbaar te maken.
Zelfs indien het maskeergeluid het stoorgeluid niet volledig onhoorbaar maakt dan kan het in veel gevallen toch de aandacht er van afleiden.
Geluidsoverlast ervaren is persoonsgebonden maar het feit dat je zélf een geluid produceert en het dus op elk moment stiller of uit kunt zetten maakt het continue achtergrondgeluid draaglijker dan het fluctuerende stoorgeluid. In controle zijn werkt altijd beter op de gemoedstoestand dan overgeleverd zijn aan een oncontroleerbare bron.
Het maskeergeluid zelf moet zowel continu als zo betekenisloos mogelijk zijn.
Meestal worden ruissignalen gebruikt als maskeergeluid.
Vanwege de individuele verschillen in geluidservaring blijft het een kwestie van uitproberen welk type maskeergeluid werkt en wat niet.
Er zijn tientallen soundgenerator apps en lijsten op Spotify waar je die ruissignalen kunt terugvinden.
Echte witte ruis klinkt meer als een statische ruis en bevat niet de variaties in volume en frequentie die de ons omringende natuurlijke geluiden (wind, regen, stromend water, vallend water…) kenmerken.
Hierdoor kan de aandacht eerder naar het ruissignaal getrokken worden.
Geluiden zoals “white noise for babies” waar o.a. Spotify vol van staat zijn daarom wat gemoduleerd zodat het breken van golven, windgeruis, regenval en andere eerder “natuurlijke geluiden” op de voorgrond treden.
Welk ruissignaal het meest geschikt is, is zowel contextueel als persoonsgebonden.
Indien de stoorbron een specifieke spectrale component bevat kan bruine ruis of blauwe ruis de meest aangewezen maskeerruis zijn.
Bij stoorgeluid waar de laagfrequente component dominant aanwezig is, bijvoorbeeld bij traagrijdende vrachtwagens, zal bruine ruis het meest geschikte ruissignaal zijn om het fluctuerende verkeersgeluiden te maskeren.
Witte ruis en roze ruis zijn dan weer geschikt voor het maskeren van breedbandige geluiden (veel frequenties die allemaal tegelijk voorkomen).
A/B en C. De eisen voor klasse A/B zijn strenger dan die voor klasse C.
RUIMTE | KLASSE A/B | KLASSE C |
woonkamer, eetkamer, keuken, | binnen mag maximaal 30 dB van het buitengeluid ((LA,day) gemeten worden en de gevel moet minimaal 32 dB geluid weren (DAtr) | binnen mag maximaal 34 dB van het buitengeluid(LA,day) gemeten worden en de gevel moet minimaal 28 dB geluid weren ((DAtr) |
slaapkamer | binnen mag maximaal 25 dB van het nachtelijk buitengeluid ((LA,nigh) gemeten worden de gevel moet minimaal 34 dB geluid weren (DAtr) indien op de gevelvlakken van slaapkamers 's nachts 3 keer per nacht en minimaal 1 keer per week wordt blootgesteld aan een geluidspiek (LAmax,3x,night) van 70 dB of hoger | binnen mag maximaal 28 dB van het nachtelijk buitengeluid ((LA,nigh) gemeten worden de gevel moet minimaal 34 dB geluid weren (DAtr) indien op de gevelvlakken van slaapkamers 's nachts 3 keer per nacht en minimaal 1 keer per week wordt blootgesteld aan een geluidspiek (LAmax,3x,night) van 70 dB of hoger |
Voor woningen dichtbij een spoorweg of luchthaven gelden er specifieke eisen.
Hierbij volgen we een stappenplan met als uitkomst de RAtr die de ramen minimaal moeten hebben. Indien de eisen niet al te hoog zijn ( RAtr tot 36 dB) speelt het raamkader minder een rol en kan een glasvervanging voldoende zijn.
Een rustige verkaveling of een drukke steenweg maakt een wereld van verschil qua geluidsbelasting die op de gevel invalt.
Verkeersgeluid meten is niet zo eenvoudig of het lijkt omdat tijdens de 3 keer 30 minuten dat er gemeten moet worden het de luidruchtigste voertuigen zijn de het resultaat bepalen.
Komt er tijdens die 30 minuten een bromfiets met open uitlaatkelken voorbij dan zorgt die geluidspiek voor een hoog equivalent geluidsniveau. Vraag is dan of het geluid van die bromfiets representatief is voor het verkeer in de straat of niet. Komt die bromfiets 's morgens vroeg of s'avonds laat eerdere keren voorbij dan is het aangeraden op die geluidspieken te dimensioneren.
Voor ééngezinswoningen worden quasi nooit metingen uitgevoerd. Zonder metingen gebruiken we de tabel die bijlage C van NBN S 01-400-1:2022 on ter beschikking stelt of indien het een echt drukke weg is met de geluidskaarten.
De gevel waarachter de ruimte ligt waarvoor we de prestaties van de ramen willen berekenen loopt niet altijd parallel met de straat.
De gevel aan de achterkant van de woning wordt veel minder belast dan de gevel op de voorkant.
De gevelgeluidsisolatie moet minimaal zo hoog zijn als de geluidsbelasting op de gevel minus het geluid dat we volgens de akoestische comfortklasse A/B of C binnen mogen meten. Wordt er gemmikt op comfortklasse A/B dan moet voor dagruimtes de gevelgeluidsisolatie dB beter zijn, voor nachtruimtes moet dit 3 dB beter zijn.
Indien de ruimte 2 gevels heeft met ramen dan worden er 3 dB hogere eisen aan de gevelgeluidsisolatie gesteld.
Hierbij houden we onder andere rekening met:
geluidsisolatiedokter
ondernemingsnummer BE0692.802.011
Copyright geluidsisolatiedokter.be 2024. All rights reserved.