geluid en trillingen isoleren is mijn vak
Ontdek hoe je de geluidsisolatie van plafonds, vloeren en wanden kunt optimaliseren in de secties "voorzetwand", "contactgeluid" en "plafond".
Bezoek de sectie "advies en info" om meer te lezen meer over bouwakoestiek en het aanpakken van de meest voorkomende akoestische problemen.
Voor een doeltreffende vermindering van lucht- en contactgeluid is een akoestisch ontkoppeld plafond essentieel.
Goede geluidsisolatie vereist een zorgvuldig ontwerp, de juiste materialen en nauwkeurige installatie.
Ik help je vrijblijvend bij het ontwerpen van het geluidsisolerende plafond en reken de materiaalhoeveelheden en -kosten voor je uit.
Voor hoeveel cm hoogteverlies zorgt het geluidsisolerend plafond?
Welke materialen heb ik nodig?
Welke geluidsisolatiewinst is haalbaar met een ontkoppeld plafond?
Wat betekent 20 dB geluidsisolatiewinst?
Op deze pagina probeer ik een antwoord te geven op al uw vragen met betrekking tot de geluidsisolatie van plafonds.
Hoe werkt geluidsisolatie bij plafonds?
Het ontwerpprincipe is vrij eenvoudig: om de geluidsisolatie van het plafond te optimaliseren voorzien we een zo waar mogelijke afschermende constructie die we zo zo efficiënt mogelijk ontkoppelen van de verdiepingsvloer en de flankerende wanden.
De parameters die een rol spelen bij het ontwerpen van een geluidsisolerend plafond zijn:
Dan vind je meer info via onderstaand link.
1. Akoestische plafondhangers zorgen voor de ontkoppeling & trillingsisolatie
Vooral op vlak van contactgeluidsisolatie en isolatie van laagfrequent luchtgeluid speelt de keuze van de plafondhangers een grote rol.
Geluidsisolatiedokter verdeelt een ruim gamma akoestische plafondhangers op basis van rubber, Sylomer of stalen veren.
Het type hanger (rubber, Sylomer of stalen veer) heeft enkel een impact op de structurele transmissie van het geluid doorheen het plafond.
2. Het plaatmateriaal zorgt voor massa
Het plaatmateriaal moet zwaar en "buigslap" zijn. Hoe zwaarder hoe beter.
De oppervlaktemassa van het plaatmateriaal en de spouwdiepte hebben een impact op de massa/veer/mass-transmissie van het geluid doorheen het plafond.
3. De geluidsabsorberende spouwvulling onderdrukt de staande golven
Veel mensen die me contacteren denken verkeerdelijk dat het de spouwvulling is die het geluid isoleert.
Lichte poreuze materialen zoals glaswol kunnen geen geluid isoleren, ze kunnen wel geluid absorberen. Op voorwaarde dat beide massa's ontkoppeld zijn heeft de spouwvulling een belangrijke positieve impact op de hoogfrequente geluidsisolatie door de staande golven te onderdrukken.
Staande golven in de spouw hebben een negatieve impact op de driekamertransmissie.
4. Het plaatmateriaal wordt op metalen profielen vastgeschroefd.
Wat is de impact van de beschikbare hoogte?
De beschikbare hoogte bepaalt of we gaan werken met een enkele of een dubbele profielenstructuur. Een dubbele profielenstructuur zorgt voor 3 cm meer hoogteverlies.
Deze keuze heeft dan weer een impact of de selectie van het subtype van de plafondhangers. Werken we met een dubbele profielenstructuur dan staan de hangers verder uit elkaar en wordt elke hanger meer belast. In dat geval opteren we voor een iets stijvere hanger omdat het gewicht over minder hangers verdeeld wordt.
De spouwdiepte (de ruimte tussen de verdiepingsvloer en het plaatmateraal heeft een impact op de massa/veer/massa geluidstransmissie.
De geluidsisolatie van "naakte" houten verdiepingsvloeren is veel zwakker dan die van de veel zwaardere massieve verdiepingsvloeren. Vooral de contactgeluidsisolatie van stapgeluiden is erg zwak bij houten verdiepingsvloeren.
Het type verdiepingsvloer heeft een impact op de bevestingswijze van de akoestische plafondhangers.
Er staan pagina's die dieper ingaan op zowel de luchtgeluidsisolatie als contactgeluidsisolatie van houten verdiepingsvloer op de site.
Welke rol speelt het type stoorgeluid?
Gaat het over luchtgeuid of over contactgeluid?
Wat zijn de spectrale kenmerken van het stoorgeluid?
De kenmerken van het stoorgeluid bepalen de keuze van de plafondhangers.
De akoestische hangers hebben enkel een impact op de structurele transmissie. Wanneer er in de bovenliggende ruimte luchtgeluid geproduceerd wordt of mensen gaan rondstappen dan brengen dit de verdiepingsvloer aan het trillen. Omdat de plafondhangers de verdiepingsvloer verbinden met het veer kunnen de trillingen via deze weg reizen.
LUCHTGELUID
Het verschil tussen het geluidsniveau in de zendruimte waar een bron roze ruis afstraalt en het geluidsniveau beneden wordt gemeten.
Reductiewaardes= hoe hoger hoe beter.
Ten opzichte van de rigide hanger scoort de hanger op basis van rubber globaal 3 dB beter.
Ten opzichte van de rigide hanger scoort de hanger op basis van Sylomer 6 dB beter.
CONTACTGELUID
In de zendruimte boven wordt een ISO-klopmachine in werking gesteld en beneden in de ontvangstruimte meet men het geluidsniveau.
Geluidsniveau= hoe lager hoe beter.
Ten opzichte van de rigide hanger scoort de hanger op basis van rubber globaal 9 dB beter.
Ten opzichte van de rigide hanger scoort de hanger op basis van rubber 18 dB beter
Hangers op basis van Sylomer kosten iets meer maar hun meerwaarde wordt wel duidelijk aangetoond bij deze vergelijkende tests.
De Akustik T-60 A45 op basis van rubber komt op 7,8 Euro/stuk vanaf 50 stuks (incl. BTW en verzendkosten) en de Akustik Super T60+ Sylomer komt op 9,45 Euro/stuk.
Spectraal per tertsband bekeken zie je vooral grote verschillen in de lage frequenties. Wanneer voetstappen de stoorbron zijn dan zijn de hangers op basis van Sylomer de beste keuze.
Enkele dB verschil in de lage frequenties maakt een groot verschil omdat mensenoren net dat tikkeltje anders werken dan sonometers.
Mensen horen laagfrequent geluid minder goed dan midden- en hoogfrequent geluid.
Wanneer je "isofoonlijnen" googelt dan vind je tal van afbeeldingen van deze lijnen van gelijke luidheid. Aan de linkerkant van de schaal zie je dat de isofoonlijnen erg dicht bij elkaar lopen.
Laagfrequente geluid moet dus al een zeker volume hebben vooraleer we het kunnen waarnemen, maar eens we het kunnen waarnemen zijn we enorm gevoelig aan volumeveranderingen van dat laagfrequent geluid. De volumeverandering "komen veel harder binnen".
In de lage frequenties komt een fysieke verlaging zoals de sonometer die zou registreren van 5 dB over als een verlaging van 10 of meer.
Verschillen in geluidsdrukniveau's bij 1000 Hz
1 dB verschil is onhoorbaar.
3 dB verschil is net merkbaar
iedereen zal 5 dB verschil duidelijk opmerken
10 dB verschil komt overeen met een verdubbeling of halvering van het geluid
20 dB verschil komt overeen met een verviervoudiging of een kwart van het geluid
gewogen geluidsverzwakkingsindex van het luchtgeluid tussen 2 ruimtes in het akoestisch labo
Rw 10 dB = 1/10 van het geluid dat invalt op het testelement wordt doorgelaten
Rw 20 dB = 1/100 wordt doorgelaten
Rw 30 dB = 1/1000 wordt doorgelaten
Rw 40 dB = 1/10.000 wordt doorgelaten
Rw 50 dB = 1/100.000 wordt doorgelaten
Rw 60 dB = 1/1000.000 wordt doorgelaten
De gewogen geluidsverzwakkingsindex verbeteren van 30 dB naar 40 dB vergt niet zo'n grote inspanning. Ze verbeteren van 50 dB naar 60 dB is een ander paar mouwen.
R'W | subjectieve indruk |
37 dB | normale spraak is goed verstaanbaar |
42 dB | normale spraak net verstaanbaar |
47 dB | luide spraak nog net verstaanbaar |
52 dB | normaal ingesteld radio hoorbaar |
57 dB | normaal ingestelde radio onhoorbaar |
62 dB | luid ingestelde radio onhoorbaar |
Hoe goed kun je de gesprekken op normale conversatiehoogte van je buren horen?
Dit hangt af van de globale luchtgeluidsisolatie tussen de 2 woningen en het achtergrondgeluidsniveau in de ontvangstruimte.
Zit je in een ruimte met weinig achtergrondgeluidsniveau dan zullen de stoorgeluiden minder gemaskeerd worden en bijgevolg veer harder binnenkomen.
40 dB globale luchtgeluidsisolatie = ronduit zwakke geluidsisolatie
50 dB globale luchtgeluidsisolatie = redelijke geluidsisolatie
60 dB globale luchtgeluidsisolatie = echt goede geluidsisolatie
Parameters die de performantie van het geluidsisolerend plafond in het labo bepalen.
In combinatie met massief plafond werd de geluidsisolatiewinst in combinatie met een massieve verdiepingsvloer besproken.
De verschillen in geluidsisolatiewinst tussen de verschillende types plafondhangers die je mag verwachten bij een houten verdiepingsvloer gaan iets minder uitgesproken zijn omdat hout meer demping heeft dan gewapend beton.
De resultaten van labotesten kunnen je lezen op de pagina "meerwaarde akoestische hangers bij houten verdiepingsvloeren".
Parameters:
De geluidisolatiewinst hangt dus niet alleen af van de performantie van het verlaagd plafond omdat het geluidsisolerend plafond wat de luchtgeluidsisolatie betreft slechts 5 van de 13 transmissiewegen voor het geluid tussen 2 boven elkaar gelegen ruimtes aanpakt.
De hoeveelheid flankerende geluidstransmissie bepaalt hoeveel dB van de winst die in het labo gemeten werd in de realiteit nog gaat overblijven.
Op deze afbeelding zien we de bouwknoop flankerende wand/verdiepingsvloer.
Naast de directe geluidstransmissieweg doorheen het plafond zijn er bij deze knoop nog 3 flankerende transmissiewegen.
Het geluidsisolerende plafond heeft een positieve impact op de direct trasmissie en de 3° flankerende weg (flankerende weg naar scheidingsvloer).
Het verlaagde plafond heeft geen enkele impact op de 2 andere flankerende transmissiewegen
Een voorbeeld hiervan is een technische schacht die zowel doorheen het bovenliggende als het onderliggende appartement loopt?
Wanneer het te achtergrondgeluidsniveau te laag is komen te stoorgeluiden "beter binnen". Een hoger achtergrondgeluidsniveau gaat een groot deel van de stoorgeluiden maskeren.
Bij het definiëren van de akoestische comfortklasses in de Belgische Akoestische normen werd uitgegaan van een achtergrondgeluidsniveau van 30 dB.
Geluidsabsorptie
Een ruimte met een harde akoestiek (weinig geluidsabsorberend materiaal) doet de geluidsisolatie van het plafond slechter lijken dan ze in werklijkheid is. Omgekeerd geldt ook dat in een akoestisch gedempte ruimte de geluidsisolatie beter gaat lijken dan ze in werkelijkheid is.
Ik bied akoestisch advies op maat van jouw project
Ik verkoop een ruim gamma ontkoppelingsmaterialen van topkwaliteit
Geluidisolatie draait in tegenstelling tot ruimteakoestiek niet om producten maar om systemen.
Geluidsisolatiedokter streeft ernaar dat uw project in één keer goed wordt geklaard. Er is geen webshop omdat ik het belangrijk vind dat we eerst contact hebben zodat ik je een gepaste voorzetwand, ontkoppeld plafond of zwevende dekvloer op basis van onze ontkoppelingsmaterialen kan voorstellen.
Deze consultaties maken deel uit van onze service en zijn voor u geheel kosteloos.
Je ontvangt automatisch een offerte voor de ontkoppelingsmaterialen die in de voorgestelde oplossing gebruikt worden. Voor de aankoop van profielen, plaatmateriaal en geluidsabsorberende spouwvulling kun je bij de lokale Doe-Het-Zelf, houthandel of bouwhandel terecht.
Ga je akkoord met de offerte dan verstuur ik de bestelde materialen met Bpost van zodra ik een bewijs van betaling ontvang.
Heb je een vraag over geluidsisolerende plafonds op basis van onze akoestische hangers?
Geluidsisolatiedokter helpt je vrijblijvend bij het ontwerpen van geluidsisolerende plafonds.
Tevens reken ik de materiaalkosten en hoeveelheden voor je uit.
geluidsisolatiedokter
ondernemingsnummer BE0692.802.011
Copyright geluidsisolatiedokter.be 2024. All rights reserved.