geluid en trillingen isoleren is mijn vak
akoestisch advies
advies & verkoop ontkoppelingsmaterialen
Geluidshinder veroorzaakt door buren heeft vele oorzaken: van luide muziek, voetstoppen, dichtslaande deure tot hard praten of blaffende huisdieren.
Velen vragen zich af welke ingrepen nodig zijn, wat ze zich moeten voorstellen bij 40 of 60 dB globale geluidsisolatie en hoe 5/10/20 dB extra geluidsisolatiewinst klinkt.
Op deze pagina vindt je praktisch advies dat handig kan zijn voor bewoners van rijwoningen, halfopen bebouwingen en appartementen om geluidsoverlast van buren te verminderen.
Slechte geluidsisolatie heeft een impact op je welzijn en gezondheid
Een gebrek aan akoestisch comfort kan een nadelige invloed hebben op het welzijn en de gezondheid van mensen.
Daarom is het van groot belang om maatregelen te nemen om stillere woonomgeving te bekomen.
Wat zeggen de geldende Belgische Akoestische Normen?
De norm is enkel van toepassing op nieuwe huizen/appartementen en woningen/appartementen die met een omgevingsvergunning verbouwd worden.
Het is interessant om eens stil te staan bij welke impact deze normen die de laatste keer in 2022 aangepast (lees strenger) geworden zijn hebben op de manier van bouwen.
Contactgeluid isoleren is anders dan luchtgeluid isoleren.
Luchtgeluid met een belangrijke laagfrequentie component (lees met bassen) isoleren vereist een andere aanpak dat het isoleren van stemgeluiden (vooral middenfrequent).
Als het contact met de buren goed is en ze bereid zijn rekening te houden met jow verzuchtingen dan is dit dit niet alleen de beste maar tevens de goedkoopste oplossing.
Helaas zijn de buren niet altijd bereid om zich aan te passen.
Wij hanteren in dat geval een stappenplan.
Rijwoning/appartement: voorzetwand tegen de gemene muur
Of deze ingreep voldoende gaat zijn hangt af van tal van parameters.
Quasi zeker is dat een voorzetwand tegen de gemene muur een onderdeel van de oplossing gaat zijn.
Of een geluidsisolerend plafond voldoende gaat zijn hangt af van tal van parameters.
Quasi zeker is dat de woningscheidende vloer voorzien van een geluidsisolerend plafond steeds een onderdeel van de oplossing gaat zijn.
Hou rekening met alle transmissiewegen
In het geval van een rijwoning straalt het geluid niet alleen af van de gemene muur. Een geluidsisolerende voorzetwand tegen de gemene muur gaat altijd deel zijn van de oplossing maar kan nog onvoldoende zijn.
Hetzelfde geldt in een appartement waar de bovenburen voor geluidsoverlast zorgen, ook daar gaat een geluidsisolerend plafond altijd deel zijn van de oplossing maar het kan nodig zijn om ook nog de flankerende transmissiewegen aan te pakken.
Verschillen in geluidsdrukniveaus bij 1000 Hz
gewogen geluidsverzwakkingsindex van het luchtgeluid tussen 2 ruimtes in het akoestisch labo
De gewogen geluidsverzwakkingsindex verbeteren van 30 dB naar 40 dB vergt niet zo'n grote inspanning. Ze verbeteren van 50 dB naar 60 dB is een ander paar mouwen.
Hoeveel geluidsisolatiewinst in mogelijk in een bestaande woning?
Laboresultaten kunnen niet zomaar vertaald worden naar een in-situ situatie. In een bestaande woning spelen veel parameters een rol en moeten we met alle transmissiewegen rekening houden.
De in-situ winst hangt af van
In-situ zijn het de secundaire transmissiewegen die de maximaal haalbare verbetering bepalen.
In situatie met veel flankerende geluidstransmissie moeten niet alleen de directe weg maar ook enkele of alle nevenwegen behandeld moeten worden. De verhouding van de oppervlaktemassa's (gemene muur, flankerende muren & vloerplaten) bepaalt het plan van aanpak.
Hoe goed kun je de gesprekken op normale conversatiehoogte van je buren horen?
Dit hangt af van de globale luchtgeluidsisolatie tussen de 2 woningen en het achtergrondgeluidsniveau in de ontvangstruimte.
Zit je in een ruimte met weinig achtergrondgeluidsniveau dan zullen de stoorgeluiden minder gemaskeerd worden en bijgevolg veer harder binnenkomen.
40 dB globale luchtgeluidsisolatie = ronduit zwakke geluidsisolatie
50 dB globale luchtgeluidsisolatie = redelijke geluidsisolatie
60 dB globale luchtgeluidsisolatie = echt goede geluidsisolatie
Het belang van een voldoende hoog achtergrondgeluidsniveau
In een muisstille woning is er dusdanig weinig achtergrondgeluid waardoor je een klein knaagdier kunt horen passeren. Bij een gezin met jonge kinderen is er vaak veel achtergrondgeluid en kan bij wijze van spreken de rattenvanger van Hamelen met zijn ganse gevolg ongemerkt voorbijkomen.
In een akoestisch harde ruimte (met weinig geluidsabsorberende materialen) gaat de geluidsisolatie slechter lijken dan ze is.
Omgekeerd gaat ze in een kamer met een goede ruimteakoestiek beter lijken dan ze is.
De geluidsabsorberende materialen gaan de geluidsreflecties verminderen waardoor het diffuse geluidsveld onderdrukt worden.
Absoberend materiaal heeft enkel een impact op gereflecteerd geluid. Op de direct geluidsgolven die onze oren bereiken zonder eerst tegen een muur, vloer of plafond te botsen hebben ze geen impact.
Per verdubbeling van het equivalent absorptieoppervlak wordt het in de ruimte 3 dB stiller.
Geluidshinder kan schadelijk zijn voor uw gezondheid en welzijn. Herhaaldelijke blootstelling aan hard geluid kan leiden tot gehoorbeschadiging, stress, slaapproblemen en zelfs hart- en vaatziekten. Het kan ook leiden tot verminderde concentratie, vermoeidheid en prikkelbaarheid.
Aanhoudende geluidsoverlast kan chronische stress veroorzaken, wat weer kan leiden tot een verslechtering van uw algehele gezondheid en welzijn. Het is daarom essentieel om maatregelen te nemen om geluidshinder te verminderen en zo uw gezondheid te waarborgen.
Om te voldoen aan de geldende Belgische akoestische normen (NBN S 01-400-1 : Akoestische criteria voor woongebouwen) worden nieuwbouw rijwoningen ontworpen alsof het vrijstaande woningen zijn.
Denk daarbij aan onderbroken vloerplaten, ankerloze gemene spouwmuren opgevuld met minerale wol, zwevende dekvloeren (ook op het gelijkvloers), ontkoppelde niet-dragende wanden, speciale aandacht voor de funderingen,....
De woningen zijn van fundering tot dak losgekoppeld van elkaar.
Indien de renovatiewerken een omgevingsvergunning en de medewerking van een architect vereisen dan gelden in principe de Belgische Akoestische Normen.
Bij oudere woningen kun je er bijna altijd van uitgaan dat de woning hard gekoppeld zijn waardoor het vaak onmogelijk gaat zijn om zonder hoge kosten aan de geldende normen te voldoe. Daarom zijn er vrijstellingen voorzien.
De architect kan na onderzoek de bouwheren schriftelijk op de hoogte brengen dat de gerenoveerde woning niet
aan de geldende normen zal voldoen.
Een norm is geen verplichting maar de facto hebben de akoestische normen de kracht van wet
De NBN S 01-400- 1 is een norm en en dus geen verplichting. In de norm worden de doelstellingen voor een uitvoering volgens de regels van de kunst bescreven.
In tegenstelling tot bijvoorbeeld eisen zoals EPB zijn normen niet verplicht toe te passen.
Toch krijgen ze kracht van wet want de bewoner kunnen naar de rechtbank stappen indien akoestische metingen aantonen dat er niet aan de normen werd voldaan.
De rechter zal de criteria van de norm als basis nemen voor een objectief oordeel over de akoestische kwaliteit van een gebouw.
Een eerste belangrijk onderscheid wordt gemaakt op basis van het ontstaan van het geluid.
Vooral contactgeluiden zorgen voor een grote injectie van trillingen in de gebouwstructuur waardoor deze ver kunnen reizen.
In extreme gevallen kan er zelfs een woning tussen de zendruimte en de ontvangstruimte zitten.
Een hond die onophoudend blaft of een musicerende buur zorgen niet alleen voor veel maar ook voor een veel langdurigere geluidsoverlast dan bijvoorbeeld een geanimeerd gesprek.
Fluctuerend geluid = luid/stil of wel/niet wordt als veel storender ervaren van een continu geluid.
Alle oplossingen die we geregeld toepassen zorgen voor een zekere mate van geluidsisolatiewinst bij een zekere frequentie.
We gaan altijd meer geluidsisolatiewinst boeken in het midden- en hoogfrequente deel van het spectrum dan in het laagfrequente deel.
Als u geluidsoverlast ervaart van uw buren, zijn er stappen die u kunt ondernemen om dit probleem aan te pakken.
Stap 1: pak de bron aan
Allereerst is het belangrijk om met uw buren in gesprek te gaan over de overlast die u ervaart. Vaak zijn mensen zich niet bewust van het effect van hun activiteiten en kunnen ze bereid zijn om samen tot een oplossing te komen.
Door op een vriendelijke en respectvolle manier uw zorgen te uiten en uit te leggen hoe het geluid uw dagelijks leven beïnvloedt, kunt u tot mogelijke oplossingen komen. Suggesties zoals het aanpassen van geluidsniveaus of het beperken van activiteiten kunnen worden besproken.
Stap 2: hou het geluid daar waar het geproduceerd wordt
Als de buren zich bewust zijn dat ze geluidsoverlast veroorzaken zijn ze misschien bereid op zelf stappen te ondernemen en geluidisolatiewerken uit te voeren in hun woning.
Stap 3: beperk de afstraling van het burengeluid
Door jouw woning te voorzien geluidsisolerende voorzetwanden en/of plafonds beperk je de afstralen van het burengeluid.
Stap 4: persoonlijke bescheringsmiddelen
Daarnaast kunt u persoonlijke beschermingsmiddelen zoals oordoppen of koptelefoons gebruiken om uzelf te beschermen tegen de overlast.
Stap 5: verhuizen
ls alle andere opties niet werken, kan het overwegen van verhuizen naar een andere locatie een laatste redmiddel zijn om de negatieve impact op je welzijn van de aanhoudende geluidsoverlast te vermijden.
Het ontwerp van de voorzetwand moet rekening houden met het type stoorgeluid.
De verbetering van de geluidsisolatie van de lucht door het installeren van een voorzetwand tegen de gemeenschappelijke muur hangt af van diverse factoren. Een goed ontworpen en correct geplaatste geluidsisolerende voorzetwand kan in bepaalde situaties slechts een kleine verbetering van enkele decibels opleveren.
Bij een zware vloerplaat en zware gemeenschappelijke muur, kan het plaatsen van een geluidsisolerende voorzetwand meestal voldoende zijn om te voldoen aan de eisen van "normaal akoestisch comfort" zoals gedefinieerd in de vorige akoestische norm. Volgens de akoestische normen van 2008 zou 70% van de bewoners tevreden moeten zijn met het akoestisch comfort.
Indien er lichtere vloeren en/of wanden zijn of als bewoners hoger akoestisch comfort vereisen, dan is enkel het aanpakken van de gemeenschappelijke muur onvoldoende.
Ik help bij het ontwerpen van geluidsisolerende oplossingen
Tevens reken ik de materiaalhoeveelheden en -kost voor je uit.
Akoestisch advies op maat
Geluidsisolatiedokter biedt akoestisch consult op locatie aan voor 150 € + vervoerskosten.
In appartementen zijn de bovenburen vaak de bron van geluidsoverlast
Ik help bij het ontwerpen van geluidsisolerende oplossingen
Tevens reken ik de materiaalhoeveelheden en -kost voor je uit.
Akoestisch advies op maat
Geluidsisolatiedokter biedt akoestisch consult op locatie aan voor 150 € + vervoerskosten.
Tussen 2 naast elkaar gelegen ruimtes bestaan er 13 transmissiewegen voor het luchtgeluid:
Een voorzetwand tegen de gemene muur heeft slechts op 5 van 13 transmissiewegen een impact.
Bekijken we even de bouwknoop vloerplaat/gemene muur
Er zijn 4 transmissiewegen doorheen deze bouwknoop
De voorzetwand heeft slechts impact op de wegen 1 en 3.
Lees meer over flankerend geluid.
Sinds januari 2024 ben ik , nadat we verhuisd zijn naar een rijwoning uit de jaren '70, ervaringsdeskundige.
Wanneer onze buren hun elektrische rolluiken op hun tweede verdieping bedienen worden wij gewekt in onze slaapkamer op het gelijkvloers. Deze ruimtes grenzen niet aan elkaar.
Door het plaatsen van geluidsisolerende voorzetwanden is de directe luchtgeluidsisolatie sterk verbeterd. Alleen in ons toilet dat niet aan de gemene muur grenst horen we nog de stemmen van de buren. Dit geluid komt via de vloer in die kleine, akoestisch harde ruimte terecht waardoor er niet veel geluidsenergie nodig is om een diffuus geluidsveld op te bouwen.
De oplossing in deze situaties neigt vaak naar een doos-in-doos oplossing.
Indealiter plaatsen we zoals in onderstaande afbeelding de geluidsbron in de doos. Helaas zit deze niet in de eigen woning. Lees meer over akoestische doos-in-doos oplossingen.
Als we een box-in-box moeten voorzien beperken we ons vooral omwille van budgetaire redenen tot het aanpakken van de slaapkamer.
In mijn eigen woning is de slaapkamer als een semi box-in-box (de vloer werd niet aangepakt) geworden en in de leefruimtes en bureau hebben we ons beperkt tot voorzetwanden tegen de gemene muren.
Veel adviesklanten die me contacteren wonen in een huis dat eigenlijk te stil is. Bij het definiëren van de akoestische comfortklasses wordt uitgegaan van een achtergrondgeluidsniveau van
dBA .
In veel woningen is het een pak stiller (tussen de 20 en 25 dBA ) waardoor het burengeluid dat in de ontvangstruimte afstraalt sneller als storend wordt ervaren. Denk aan de uitdrukking "het is er muisstil" die aanduidt dat het achtergrondgeluidsniveau zodanig laag is dat een trippelend knaagdiertje gehoord wordt. In een ruimte met veel achtergrondgeluid kan de rattenvangen van Hamelen met gans zijn gevolg onopgemerkt voorbijkomen.
Geluidsmaskering is een efficiënte manier om minder stoorgeluid te horen.
Psycho-akoestiek speelt hier een grote rol. Je hebt zelf controle over het achtergrondgeluid waardoor je het beter kunt verdragen. Geluid waar we geen controle over hebben ervaren we sneller als overlast.
Als je een abonnement bij een streamingsdienst hebt vind je daar talloze afspeellijsten met witte ruis. Heb je geen abonnement dan vind je White noise machines te koop voor minder dan 30 Euro
geluidsisolatiedokter
ondernemingsnummer BE0692.802.011
Copyright geluidsisolatiedokter.be 2024. All rights reserved.