mythes over geluidsisolatie

Mythes over geluidsisolatie



Ik wil op deze pagina graag een paar veelvoorkomende mythes over geluidsisolatie uit de wereld proberen helpen.


Heel wat huiseigenaren van rijwoningen zeggen dat hun akoesisch comfort ondermaats is. Het is bijgevolg geen wonder dat velen onder hen online op zoek gaan naar goedkope geluidsisolatie. Als mensen het internet afstruinen, stuiten ze helaas onvermijdelijk op bedenkelijke adviezen.


Geluidsisolatie draait veel meer om systemen dan om producten. Know-how en de werken correct uitvoeren zijn de basis van een goede oplossing.



" Minerale wol met een hoge densiteit is een betere geluidsisolator" 


5 cm minerale wol met een densiteit van 30 kg/m³ of 5 cm minerale wol met een densiteit van 60 kg/m³ in de spouw maakt voor de geluidsverzwakkingsindex geen enkel verschil.


Wat telt qua massa is de oppervlaktemassa het plaatmateriaal.


Hoogverdichte gipskartonplaten (zoals Gyproc Soundbloc) of gipsvezelplaten (wijzelf gebruiken bijna altijd Fermacell-platen) met een densiteit van +/- 1100 kg/m² bieden wel een meerwaarde ten opzicht van de standaard gipskartonplaten met een densiteit van +/- 750 kg/m³.


" Rotswol is een betere geluidsisolator dan glaswol"



Het maakt weinig tot niets uit of er nu rotswol, glaswol, cellulose(matten), gerecycleerd katoen, soepele houtwolmatten,...in de spouw tussen 2 massa's wordt aangebracht.


In de handel worden vaak duurdere thermisch absorberende materialen met geluidsabsorberende eigenschappen zoals vlokkenschuimen en PET aangeboden. Voor sommige toepassingen zoals het isoleren van rolluikkasten is vlokkenschuim te verkiezen maar in de spouw van een voorzetwand maakt het weinig uit welk absorptiemateriaal je aanbrengt.



Het type thermisch isolatiemateriaal met geluidsabsorberende eigenschappen in de spouw maakt weinig tot geen verschil.



Wat wel een verschil maakt is de mate van ontkoppeling van de voorzetwand of geluidsisolerend plafond.




"Eierdozen tegen de muur gaat de geluidsisolatie ten goede komen"


akoestiek eierdoos

De eierdozen zullen hoogfrequent wel voor enige geluidsverstrooiing zorgen en tevens een deel van het spectrum absorberen in de ruimte zelf, maar beperken de geluidsoverdacht naar andere ruimtes echt niet.

Akoestisch behang gaat het burengeluid doen verminderen



Akoestisch behang zal misschien in de echt hoge frequenties voor wat geluidsabsorptie zorgen in de ruimte zelf, maar geluid isoleren naar andere ruimtes zal het akoestisch behang echt niet doen.

Een akoestische ondervloer gaat het geluid van voetstappen isoleren


k verdeel de Acoustic Silence van Scan Underlay. Een 2mm dikke ondervloer op basis van gerecycleerd rubber.


De Acoustic Silence en alle andere akoestische ondervloeren dienen vooral om het loopgeluid te reduceren. Dunne, zware ondervloeren zijn hiervoor de beste optie.



Loopgeluid vs contactgeluid


Loopgeluid is het lawaai dat men in de ruimte waarin gelopen waarneemt.  Andere termen die vaak gebruikt worden zijn "bruit de pas",  “drum sound”, “drum noise” of walking noise”. 


Contactgeluid is het geluid dat men in de onderliggende ruimte waarneemt bij het belopen van de vloer. Om laagfrequent contactgeluid te isoleren zijn deze 2 mm dikke ondervloeren te stijf. Indien de ondervloer dikker en elastischer zouden zijn dan zouden ze te veel inzakken bij belopen en te veel druk zetten op de klikverbindingen van de laminaatvloer.


Onderstaande video verduidelijkt het onderscheid loopgeluid en contactgeluid.

De ondervloeren isoleren zeker en vast ook contactgeluid. Maar enkel midden- en hoogfrequent contactgeluid. Voetstappen genereren in functie van het gewicht van de persoon die rondstapt, zijn manier van stappen en vooral zijn schoenen trillingen met een zekere spectrale inhoud.


Wandelen op kousen of blootvoets genereert vooral laagfrequente trillingen waar de ondervloer geen invloed op heeft.


Rondwandelen met harde zolen genereert middenfrequente trillingen waar de ondervloer wel enige positieve impact op heeft.


unsplash