Wat is de beste geluidsisolatie?

Wat is de beste geluidsisolatie?


Deze vraag krijg ik meerdere keren per dag.


Mensen zoeken op het internet en worden met allerlei materialen waarvan sommige aanbieders claimen dat deze over ongeëvenaarde akoestische eigenschappen beschikken om de oren geslagen waardoor ze door het bos de bomen niet meer zien.

Mijn standaardantwoord hierop is " de beste geluidsisolatie zijn die materialen die ertoe bijdragen dat er een oplossing ontworpen kan worden waarmee het akoestisch probleem wordt verholpen tot tevredenheid van de bewoner".


Een oplossing gebaseerd op:

 • het type stoorgeluid (contactgeluid vereist een andere aanpak dan luchtgeluid)
 • het spectrum van het stoorgeluid
 • de bijdrage van alle  geluidstransmissiewegen
 • de geometrie, wandsamenstelling, vloersamenstelling,...
 • beschikbare ruimte/hoogte
 • de mate waarin de bewoner zich aan het geluid stoort
 • andere randvoorwaarden

geluid isoleren draait om het uitwerken van de juiste oplossingen


 • pak de bron aan
 • indien dit niet mogelijk is pak de transmissie aan
 • indien beide bovenstaande niet mogelijk zijn pak dan de afstraling aan


Er bestaan geen mirakelproducten want dan verkocht ik ze wel.


Er bestaan alleen goede concepten om. Bij de praktijkcases worden 14 concepten uitwerkt.


Een variante op de vraag "wat is de beste geluidsisolatie?" is "kun je me eens vertellen waarom de geluidsisolatie die ik gekocht heb niet werkt?".


Als we het puur op materiaalniveau bekijken dan zou het best wel eens kunnen zijn dat je als advies kreeg een thermisch isolerend product met goede geluidsabsorberende eigenschappen te gebruiken om geluid te gaan isoleren maar dat er met geen woord over ontkoppeling gerept werd door de medewerker van het verkooppunt waar u het materiaal aankocht.


Onderstaand voorbeeld komt nu van de website van Gamma, maar dit had net zo goed van de website van een pak andere Doe-Het-Zelf zaken, bouw-, hout- of isolatiehandels kunnen komen.

Wat lees ik op de website van Gamma?


Voor een optimale geluidsisolatie van verdiepingsvloeren, plafonds en muren is Iso de Luxe Geluidsisolatie Isofix 100X50X3,5cm 2m2 een uitermate geschikt product. Met dit isolatiemateriaal maakt u elke ruimte geluidsdicht en creëert u een rustige, geluidsstille leefomgeving. Iso de Luxe Geluidsisolatie Isofix is makkelijk te installeren in muren en plafonds. Bovendien ondersteunt de isolatie de constructie ervan. Het isolatiemateriaal beschermt u tegen geluiden afkomstig van buiten of bijvoorbeeld uw buren. Kortom, met GAMMA Geluidsisolatie Isofix realiseer je een optimale geluidsisolatie van de woonkamer, kantoorruimte, slaapkamer of andere leefruimte.


geluidsisolatie

Ik verkoop ook dergelijk vlokkenschuim.

vlokkenschuim

Met een densiteit van van 80 kg/m³ en een dikte van 4.5 cm weegt dit materiaal 3,6 kg/m².


Geluidsisolatie moet zwaar zijn. De massawet bij enkelvoudige wanden zegt een theoretische geluidisolatietoename van 6 dB per massaverdubbeling.


Een enkelvoudige muur van 14 cm holle baksteen met een densiteit van 1300 kg/m³ heeft een oppervlaktegewicht van 182 kg/m².


Om 6 dB meer geluid te isoleren moet het gewicht met 182 kg/m² stijgen.

Een vlokkenschuim van 3,6 kg/m² tegen de muur te kleven zal de geluidsisolatie dus nooit of te nimmer met 10 dB doen toenemen.


Wellicht bedoelen ze als je er een voorzetwand mee maakt en je gebruikt het vlokkenschuim als spouwvulling dat je dan 10 dB geluidsisolatie wint.


Dat kan zeker en vast, maar die geluidsisolatiewinst ligt niet aan het type materiaal dat in de spouw gaat. Met een 5 cm dikke glaswolplaat van 2,5 Euro/m² haal je hetzelfde resultaat als met mijn vlokkenschuim van bijna 17 Euro/m²( als alle andere parameters (zoals basiswand, spouwdiepte, ontkoppeling, plaatmateriaal en lekdichting gelijk blijven).

stappenplan • stap 1 : ontwerp het juiste concept
 • stap 2: kies de juiste materialen die bij het concept passen
 • stap 3: vermijdt uitvoeringsfoutengoede materialen in combinatie met een fout concept = potentiële miserie

goed concept en goede materialen, maar uitvoeringsfouten = weinig bang for the buckVoorbeeld: geluidsisolerende voorzetwand tegen de gemene muurGaat de voorzetwand het akoestisch probleem oplossen?


Zelfs al is de voorzetwand volgens de regels van de kunst geplaatst,  dan nog is het het zeker dat het probleem gaat opgelost zijn.


Wat bedoel ik met volgens de regels van de kunst:


 • volledig ontkoppeld van de gemene muur/vloer/plafond en flankerende wanden of indien gekoppeld met speciale verende koppelingen
 • spouw opgevuld met een geluidsabsorberend materiaal
  • glaswol
  • rotswol
  • vlokkenschuim
  • cellulosematten
  • flexibele houtwolplaten
  • matten van gerecycleerde katoen
  • ...
 • buigslappe en zware beplating (bij voorkeur in een dubbele laag)
 • de nodige aandacht voor lekdichtheid
Reden waarom een voorzetwand niet per definitie het akoestisch probleem gaat oplossen:reden 1


De meeste voorzetwanden doen wel de globale geluidsisolatie stijgen (Rw) maar niet allemaal. Een slecht ontworpen voorzetwand kan zelfs de globale geluidsisolatie doen afnemen.
Reden 2


Elk systeem basiswand+voorzetwand verliest rond de massa/veer/massa-resonantiefrequentie geluidsisolatie t.o.v. die van de basiswand alleen. Dat is de prijs de we betalen om aan geluidsisolatie te winnen in de hogere frequenties.


Als nu het spectrum van het storende geluid net rond die massa/veer/massa-resonantiedip zit dan had je beter af geweest zonder voorzetwand.


Typisch voorbeeld hiervan is symmetrisch dubbel glas in de ramen bij een woning die langs een drukke weg staat. Energetisch een ramp, maar in de meeste gevallen zouden de bewoners beter af zijn met enkel glas. 


Y-as = geluidsverzwakkingsindex in dB

X-as = tertsbanden


symmetrisch dubbel glas

Reden 3


Alle voorzetwanden, zelfs indien ze in het labo geluidsisolatiewinsten van 20 dB of meer laten zien, pakken maar 5 van de 13 transmissiewegen tussen 2 naastgelegen ruimtes aan. In gevallen waar de oppervlaktemassa van de flankerende wanden veel lager is dan de oppervlaktemassa van de gemene muur gaat de geluidsisolatiewinst die we met de voorzetwand gaan boeken beperkt zijn.

 


Of je nu een vlokkenschuim van 18 Euro/m² of een glaswol van 2.5 Euro/m², een gipskartonplaat van een 4 Euro/m²of een gipsvezelplaat van een 12 Euro/m² gebruikt....het maakt allemaal relatief weinig uit als het concept van je voorzetwand maar goed zit.Reden 4


Deze reden is gelieerd aan de de tevredenheid van de bewoner. Geluidsdruk is een fysisch gegeven, hoe geluid ervaren wordt is een psychologisch gegeven.


CONCLUSIE


Het is onmogelijk te zeggen dat het ene spouwvullend product of type beplating zoveel beter is dan het andere, wat je wel kunt zeggen is dat het ene concept beter is dan het andere.