geluid isoleren met bio-ecologische op gerecycleerde materialen

geluid isoleren met duurzame materialen


Ook met gerecycleerde materialen of materialen van natuurlijke oorsprong kan er een goede voorzetwand of plafond gemaakt worden.

geluid isoleren met gerecycleerde materialen of materialen van natuurlijke oorsprongSoms worden de akoestische eigenschappen van natuurlijke/gerecycleerde materialen sterk overdreven (vooral als het om luchtgeluidsisolatie gaat). Ik heb best wat opleidingen gevolgd waar ik flagrante onwaarheden hoorde omtrent de akoestische presaties van sommige materialen.


De gerecycleerde of bio-ecologsiche materialen an sich zijn akoestisch niet bijzonder interessant (toch niet als je ze prijs/akoestische kwaliteit vergelijkt met glaswol of gipskartonplaten),  maar in een goed uitgewerkt massa/veer/massa-systeem hoeft een oplossingen op basis duurzame materialen niet onder te doen voor voor de klassieke metalen profielen/gipskartonplaat/glaswol voorzetwand


Scan Underlay


Contactgeluidsisolatie op basis van het gerecylceerde rubber van autobanden is echt een topproduct. Niet omdat ik deze producten al 10 jaar promoot en verkoop, maar gewoon omdat ze tegenover de veel gebruikte schuimen superieure mechanische eigenschappen hebben.

gerecycleerde geluidsisolatie
LCA

Geluidsisolatiedokter staat in voor de promotie en distributie van de contactgeluidsisolatie van Scan Underlay.Ik heb zelf het postgraduaat mens-en milieuvriendelijk bouwen en wonen (het vroegere postgraduaat bio-ecologisch bouwen) gevolgd, dus het mag duidelijk zijn dat mijn persoonlijke voorkeur naar materialen met een beperkte milieu-impact uitgaat.

geluidsisolatiedokter

Spreekbeurt over duurzame geluidsisolatie in 2017


Ik ben dus al enkele jaren met dit thema bezig.


thermische isolatiematerialen met een goede geluidsabsorberende eigenschappen

geluidsisolatie kopen

De zoektocht naar de afbeelding die bij  "geluidisolatie kopen" kopen levert mij enkel afbeeldingen op van geluidsabsorberende materialen. Niet verwonderlijk dat mensen die het www afspeuren naar geluidsisolatie door het bos de bomen niet meer zien.

natuurlijke geluidsisolatie kopen

De enige natuurlijke of gerecycleerde thermische isolatie met geluidsabsorberende eigenschappen die ik hier zie is de de soepele houtvezelisolatie.


In een goed ontworpen (en uitgevoerd) massa/veer/massa-systeem maakt het akoestisch niet uit of er nu glaswol, soepele houtwol, cellulosematten, gerecycleerd PET, gerecycleerde katoenmatten,.... in de spouw aangebracht wordt.


Wie de goedkoopste spouwvulling verkiest zal voor minerale wol opteren, wie een materiaal met een beperkte milieu-impact verkiest kan uit een breed gamma spouwvullingen gaan kiezen.

plaatmateriaal voor voorzetwanden/ontkoppelde plafonds


Er zijn voor zover mij bekend geen plaatmaterialen op de markt die de akoestische prestaties van hoogverdichte (+/- 1100 kg/m³) gipskartonplaten evenaren.


Op de bovenstaande afbeelding van google afbeelding staat er een plaatmateriaal op basis van leem en cellulose. Dit paneel wordt in de marketingtaal van de fabrikant omschreven als " De compositie en de fabricageprocedure maken van dit paneel HET geluidsisolerend paneel bij uitstek, die in alle frequentiebanden het best presteert van alle producten op de markt."


Eigenschappen in de verf zetten is wat marketing dient te doen. Maar claims maken die niet echt kloppen is nogal, hoe zou ik het stellen...misleidend.


Plaatmateriaal voor voorzetwanden/plafonds moet zwaar en buigslap zijn.


  • hoog verdichte gipskartonplaat van 12.5 mm - densiteit 1100 kg/m³ = 13,75 kg/m²
  • vlaslemen en celluloseplaat 16 mm - densiteit 310 kg/m³ = 4,96 kg/m²


De buigstijfheid van gipskartonplaten is uitstekend waardoor de grensfrequentie van de platen boven de 2500 Hz ligt en we ze als buigslap kunnen catalogeren.


Over de buigslapheid van het vlaslemen en cellulosepaneel vind ik geen informatie terug. 


Laten we nu nog aannemen dat het om een buigslappe plaat gaat dan is de oppervlaktemassa van de plaat een kleine 9 kg/m² lager.


Als we een voorzetwand met dezelfde akoestische prestaties willen bekomen als een systeem op basis van gipskartonplaten en de klant erop staat het vlaslemen en cellulose paneel te gebruiken zal hij bereid moeten zijn om een bredere spouw en dus meer ruimteverlies te accepteren.


Gipsvezelplaten zijn wel zwaar en buigslap op voorwaarde dat de platen van 10 mm gebruikt worden. De oppervlaktemassa van zo'n plaat is wel een 2,5kg/m² lager dan die van 2.5 mm dikkere hoogverdichte gipskartonplaten.