" the one stop shop for solving common noise problems "
akoestisch advies - aannemer geluidsisolatiewerken - verkoop akoestische isolatie
geluid straalt niet enkel af via de gemene muur maar ook via de flankerende elementen
Als we het hebben over directe geluidstransmissie dan bedoelen we het geluid dat in de zendruimte op de scheidingswand invalt en in de ontvangstruimte afstraalt via diezelfde scheidingswand.
Wanneer een wandopbouw of raam in het akoestisch laboratorium getest wordt dan kan het geluid, door de speciale constructie van het labo, enkel via het testelement van de zendruimte naar de ontvangstruimte overgedragen worden.
De geluidsgolf valt in op de scheidingswand en brengt deze in trilling.
Omdat in dit voorbeeld de scheidingswand hard gekoppeld is met vloer, plafond en de 2 flankerende wanden planten de trillingen zich via de scheidingswand voort naar deze bouwelementen. Het geluid straalt in de ontvangstruimte dan ook af via de vloer, het plafond en de flankerende wanden.
De geluidsgolf valt niet alleen in op de scheidingswand maar ook op het plafond. Door het trillen van het plafond ontstaan er 2 flankerende geluidstransmissiewegen.
Een ontkoppeld plafond in de zendruimte zorgt ervoor dat het plafond minder in trilling wordt gebracht en beperkt zo het afstralen van het flankerend geluid via deze 2 transmissiewegen. Op voorwaarde dat de buur wil meewerken natuurlijk. Als we de geluidsafstraling via deze 2 flankerende wegen willen beperken in de ontvangstruimte moeten we een voorzetwand combineren met een ontkoppeld plafond.
De geluidsgolf valt in de zendruimte ook in op de vloer en brengt deze aan het trillen. Hierdoor ontstaan er 2 extra flankerende geluidstransmissiewegen:
Een akoestische voorzetwand beperkt de afstraling van het flankerend geluid via deze laatste weg.
De vloerplaat is meestal zwaar waardoor de afstraling van flankerend luchtgeluid via de vloer meestal redelijk beperkt blijft.
Naast de directe geluidstransmissie zijn er ook nog 12 flankerende transmissiewegen:
1° flankerende transmissieweg
2° flankerende transmissieweg
3° flankerende transmissieweg
4° flankerende transmissieweg
5° flankerende transmissieweg
6° flankerende transmissieweg
7° flankerende transmissieweg
8° flankerende transmissieweg
9° flankerende transmissieweg
10° flankerende transmissieweg
11° flankerende transmissieweg
12° flankerende transmissieweg
Bij rijwoningen met woningscheidende ankerloze spouwmuren is niet de directe geluidstransmissie doorheen de scheidingswand maar wel de flankerende transmissie dominant.
Door de bouwelementen te ontkoppelen en/of de oppervlaktemassa hoog genoeg te nemen beperken de door het WTCB voorgestelde bouwmethodes voor rijwoningen en appartementen de transmissie van flankerend geluid.
De bouwrichtlijnen schrijven o.a. voor dat de vloerplaten onderbroken moeten worden. Als ze toch doorlopen worden de wanden bovenop akoestische ontkoppelingsstroken opgebouwd.
De woningscheidende wanden zijn ankerloze spouwmuren met absorberend materiaal zoals minerale wol als spouwvulling.
Opletten bij de uitvoering zodat mortelbaarden of puin de 2 spouwbladen toch niet met elkaar verbinden.
Speciale aandacht voor de funderingsaanzet is noodzakelijk. Indien er geen verdiepte fundering voorzien is komen de wanden op akoestische ontkoppelingsstroken.
Zeker op de gelijkvloerse verdieping is een zwevende dekvloer noodzakelijk om de trillingsenergie die via de vloerplaat naar de fundering gaat te beperken. Zo komen er minder trillingen ( die uiteindelijk als geluid afstralen) via de fundering de woning van de buren binnen. Omgekeerd kunnen we zwevende dekvloer ook als een voorzetwand beschouwen die onze woning beschermt tegen trillingen die via de woning van de buren binnenkomen.
De voorzetwand heeft enkel een positieve impact op het afstralen van het directe geluid maar geen impact op het afstralen van flankerend geluid via het plafond, vloer en flankerende wanden.
Onbehandeld is de transmissie doorheen de scheidingswand steeds de dominante weg tenzij het een ontkoppelde spouwmuur opgevuld met geluidsabsorberend materiaal is.
De flankerende transmissiewegen zijn als je ze afzonderlijk bekijkt bijna altijd minder belangrijk dan de directe transmsissieweg, maar omdat er 12 nevenwegen zijn is het best mogelijk dat de flankerende transmissie gecombineerd de dominante weg wordt nadat de scheidingswand voorzien werd van een akoestische voorzetwand.
De flankerende transmissie per weg hangt af van meerdere factoren:
1. de geluidsverzwakkingsindex van de aangetikte wand in de zendruimte
2. de geluidsverzwakkingsindex van de afstralende wand in de ontvangstruimte
3. de verbindingsdemping per bouwknoop
4. het aantal lm verbinding tussen de aangetikte en de afstralende wand
De verbindingsdemping hangt af van:
verbindingsdemping = 8,7 dB
verbindingsdemping = 4,1 dB
verbindingsdemping = 14,4 dB
verbindingsdemping = 5,7 dB
verbindingsdemping = 2 dB
verbindingsdemping = 10,5 dB
Bij een kruisverbinding kunnen de trillingen ter hoogte van de bouwknoop 3 richtingen uit, bij een T-verbinding slechts 2 richtingen.
→ bij een kruisverbinding is er bij dezelfde verhouding van de oppervlaktemassa's meer verbindingsdemping
Hoe hoger de oppervlaktemassa-verhouding tussen de ontvangende wand/scheidingswand en de aangeslagen wand hoe groter de verbindingsdemping.
verbindingsdemping = 8,7 dB
verbindingsdemping = 9,2 dB
verbindingsdemping = 9,2 dB
verbindingsdemping = 5,7 dB
verbindingsdemping = 6,2 dB
verbindingsdemping = 6,2 dB
Bij scheidingswanden in lichtere bouwblokken zoals snelbouwers is flankerend geluid aanpakken noodzakelijk om een goede geluidsisolatie tussen de 2 woningen te bekomen.
Flankerend geluid kan afstralen in ruimtes die niet grenzen aan de zendruimte. Vooral contactgeluid kan zich doorheen de volledige gebouwstructuur voortplanten.
Wanneer zoals bij de meeste te renoveren rijwoningen de bouwelementen hard gekoppeld zijn moeten we de nodige aandacht besteden aan het beperken van de afstraling van nevenweggeluid.
Als de buren niet meewerken dan dienen zowel de scheidingswanden als de flankerende wanden voorzien te worden van voorzetwanden.
Enkel bij zware flankerende wanden (30 cm massieve baksteen = een oppervlakte van ongeveer 390 kg/m² bij enkele wanden) is flankerend geluid geen issue.
De gulden regel bij het oplossen van geluidsproblemen is altijd "fix the source". Los eerst de bron op vooraleer de transmissiewegen aan te pakken.
De beste oplossing om in bovenstaand voorbeeld het afstralen van flankerende contactgeluid op te lossen is een performante zwevende dekvloer bij de linkerburen.
Alleen zijn ingrepen buiten de eigen woning niet evident want de buren zijn niet altijd bereid om mee te werken (kosten, ongemak,...).
bankrekening
BE13 7350 4878 6439
ondernemingsnummer
BE0692.802.011