krakende vloer

krakende houten vloer


De oplossing verschil naargelang de oorzaak.

1. krakend zwevend houten parket

Als een zwevende houten vloer kraakt dan is de meest voorkomende oorzaak een niet correcte  plaatsing omdat de vloer niet of niet goed geëgaliseerd werd.


Hierdoor maakt de parketvloer niet overal contact met de ondervloer. De zwevende houten vloer kraakt door de wrijving tussen de planken. Dit probleem is makkelijk op te lossen door het plaatsen van een akoestische ondervloer of door de vloer alsnog te egaliseren.

De 2 mm dikke akoestische ondervloer van Scan Underlay is uit voorraad leverbaar.

2. krakende vloer bij houten draagvloeren

Het krakende geluid bij houten draagvloeren heeft niet zozeer te maken met "het kraken van het hout", maar vaak wel met de beweging van de nagels in het nagelgat of het wrijven van de ondervloer tegen de balk.


Bij belopen  veroorzaakt het gewicht van de stappende persoon een neerwaartse druk waardoor de OSB/ondervloer in contact komt met de dwarsbalken. Wandelt de persoon in kwestie weg, dan beweegt de OSB/ondervloer terug omhoog naar zijn oorspronkelijke positie.


Bij het omhoog en omlaag bewegen schuift de OSB/ondervloer langs de nagels, wat het krakende geluid veroorzaakt.


Dit probleem kan opgelost worden door Green Glue Soundproofing Joist Tape te plaatsen tussen de balken en de ondervloer zodat er een vuling zit die de ruimte tussen de balken en de ondervloer vult.Green Glue Joist tape
Green Glue Joist tape

op vooraad in rollen van 6 cm op 30,5 m 


48 €/rol

prijs incl. BTW, excl. verzendkosten

uit voorraad leerbaar

3. te droge lucht, bij een parketvloer


Een andere belangrijke  oorzaak van een krakende parketvloer is te droge lucht zijn. Dit fenomeen komt vooral voor in de winter.


De ideale luchtvochtigheid van een parketvloer zit tussen de 45 tot 60 procent.  Luchtvochtigheid kan gemakkelijk gemeten worden met een hygrometer.


Door een een luchtbevochtiger te installeren los je dit probleem op.