vragenlijst voorzetwand

Vragenlijst geluidsisolerende voorzetwandOp basis van de antwoorden op onderstaande vragen kan ik me een beeld vormen van de situatie en op basis daarvan adviseren  welke voorzetwand het best geschikt is.


Ik reken op basis van de afmetingen die ik doorkrijg de materiaalkosten en -hoeveelheden voor je uit.


Bij vragen kun je met steeds contacteren op 0470/44 22 19

Wil je eerst wat meer achtergrondinformatie lezen? Via onderstaande link vind je de nodige informatie over geluidsisolatie van muren.

Via onderstaande linken lees je waarom ik vragen stel over:


  1. De stoorbron
  2. De maximale dikte van de voorzetwand
  3. Het type plafond
  4. Het type plaatmateriaal

Vragenlijst

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

De stoorbron


De kenmerken van de stoorbron bepalen hoe we de voorzetwand gaan ontwerpen. 


De voornaamste parameters zijn:


  • Volume
  • Spectrale kenmerkenLaagfrequent geluid is  moeilijker te isoleren dan midden- en hoogfrequent geluid.


Contactgeluid veroorzaak een veel grotere inject van trillingen in de gebouwstructuur dan trillende luchtmoleculen die tegen een wand/vloer of plafond botsen.


Contactgeluid reist ver doorheen de structuur van gebouwen en kan afstralen als geluid in ruimtes die niet aan de zendruimte grenzen.

contactgeluid

De maximale dikte van de voorzetwand


Een goede geluidsisolerende voorzetwand in minimaal 6,5 cm dik (spouw + plaatmateriaal).


Een dikkere spouwbreedt zorgt voor een lagere massa/veer/massa-resonantiefrequentie en bijgevolg een hogere directe geluidsisolatiewinst.


De breedte van de voorzetwand heeft qua materiaalkeuzen een impact op:


  • Het type metalen profielen dat we gaan gebruiken
  • De ontkoppelingsmaterialen die we gaan toepassen
  • Het type spouwvulling dat we gaan gebruiken

Het type plafondDit heeft een impact op de wijze waarom we het bovenste horizontale metalen profiel gaan bevestigen en ontkoppelen.


Bij een houten roostering die paralell met de wand loopt die een voorzetwand krijgt kunnen we het horizontale perimeterprofiel nergens op bevestigen. In die gevallen laten we de verticale profielen zoals in onderstaande foto aan bovenaan afsteunen met een muurbeugel. Het bovenste perimeterprofiel in deze afbeelding staat bovenop de verticale profielen maar is niet verbonden met basiswand of plafond.

muurbeugel

In dit project hebben we de bestaande plafondafwerking ( enkele beplating gewone gipskartonplaan die tegen de houten roostering geschroefd werd) afgebroken. Indien we de voorzetwand gewoon tot tegen de bestaande plafondafwerking hadden laten doorlopen zaten we met een akoestisch lek. Door het plafond "tussen de voorzetwanden" (2 in dit project) te hangen is er geen akoestisch lek in onze geluidsisolerende voorzetwand.

Het type plaatmateriaal


Wij willen zoveel mogelijk oppervlaktemassa en werken daarom met verzwaarde gipskartonplaten of gipsvezelplaten.


Deze platen hebben een densiteit van +/- 1100 kg/m³ waar gewone gipskartonplaten een densiteit van 770 kg/m³ hebben. Dit  resulteert bij een dubbele beplating in een oppervlaktemassa van 27,5 kg/m² in plaats van 19,25 kg/m².


Een hogere oppervlaktemassa zorgt voor een lager massa/veer/massa-resonantiefrequentie met een positief gevolg op de geluidsisolatie tot gevolg.


Wij werken meestal met gipsvezelplaten, die weliswaar wat duurder zijn dan gipskartonplaten maar wel een hogere warmteopslagcapaciteit hebben. Dit heeft een positieve invloed op het thermische zomerconfort omdat de ruimte minder snel gaat opwarmen.