geluidsisolatie vloer

Geluidsisolatie vloer: efficiënte contactgeluidsisolatie


Hoor je elke voetstap of verschuivende stoel van de bovenburen? Dan is geluidsisolatie voor je vloer iets waar je zeker in geïnteresseerd zult zijn.


Op deze pagina ontdek je alles wat je moet weten over contactgeluidsisolatie, van akoestische ondervloeren tot high performance zwevende dekvloeren.


Geluidsisolatiedokter verdeelt een gespecialiseerd gamma contacteluidsisolatie voor zwevende dekvloer dat we graag aan je voorstellen. Je kunt me contacteren via 0470/44 22 19 of info@geluidsisolatiedokter.be.


geluidsisolatie vloer

Wat de akoestische isolatie van vloeren in appartementen specifiek maakt is het feit dat de bron in in een andere woonunit ligt, wat ingrijpen aan de bron niet evident maakt. Als je enkel in de eigen woonunit kunt ingrijpen dan is akoestische plafondisolatie een mogelijkheid.


Op deze pagina focussen we ons op het isoleren van contactgeluid.

Kristof Sucaet geluidsisolatiedokter

Mijn ervaring met geluidsisolatie voor vloeren


 • Meer dan 10 jaar ervaring met de promotie en verkoop van contactgeluidsisolatie


 • Zelfstandig akoestisch adviseur sinds 2018


 • Meer dan 100  uitgevoerde geluidsisolatieprojecten


 • Geslaagd voor de module "Bouwakoestiek van de 46° Hogere Cursus Akoestiek


  Wat is contactgeluid


  Bij contactgeluid brengt de bron de gebouwstructuur rechtstreeks aan het trillen door een impact.


  Voorbeelden van contactgeluid zijn:


  • Voetstappen
  • Vallende voorwerpen
  • Dichtslaande deuren
  • Verschuivend meubilair


  Contactgeluid zorgt er voor dat een grote hoeveelheid energie in de gebouwstructuur wordt geïnjecteerd.


  Contactgeluid kan zich ver doorheen een gebouwstructuur voortplanten en afstralen in ruimtes die niet aan de zendruimte grenzen.

  geluidsisolatie vloer

  Hoe wordt contactgeluid gemeten?


  Bij akoestische metingen (zowel in het labo als in-situ)  wordt het contactgeluidsniveau gemeten met een gestandaardiseerde klopmachine.


  contactgeluid

  De klopmachine komt in de zendruimte te staan, de microfoon in de ontvangstruimte.


  De microfoon regestreert per tertsband (van de tertsband met middenfrequentie 100 tot die met middenfrequentie 3150).


  Wanneer we in het akoestisch labo de klopmachine op een "naakte draagvloer" (zonder zwevende dekvloer of andere geluidsisolerende ingreep) plaatsen dan krijgen we per tertsband volgende contactgeluidsniveaus bij de verschillende types draagvloer:


  • een 14 cm dikke betonvloer
  • een OSB op een houten roostering
  • een CLT-vloer
  geludsisolatie naakte vloer

  Meer info over de akoestische grootheden met betrekking tot contactgeluid via onderstaande link.

  Het gaat hier over geregistreerde geluidsniveaus in de ontvangstruimte, dus hoe lager hoe beter.


  De rode lijn van de betonvloer ligt over het ganse spectrum onder de gronde lijn van de houten roostering. Dit verschil vindt zijn verklaring in de oppervlaktemassa van de "naakte" vloeren.


  • 14 cm beton = +/- 330 kg/m²
  • OSB op houten roosterings = +/- 13 kg/m²  Verder zien we ook dat massieve betonvloer beter laagfrequente trillingen tegenhoudt dan hoogfrequente trillingen. Bij de houten draagvloer is dit net omgekeerd.

  De klopmachine genereert een breed spectrum aan trillingen terwijl het spectrum van voetstappen in functie van parameters zoals het type schoeisel vooral laagfrequente trillingen (onder de 100 Hz genereert).

  Overzicht oplossingen voor de geluidsisolatie van vloeren


  • Soepele vloerbedekking voor de geluidsisolatie van vloeren
  • Eenvoudige maatregelen om de impact van verschuivend materiaal te beperken
  • Traditionele zwevende zand/cement dekvloer
  • Droge zwevende dekvloer
  • Akoestische ondervloeren
  • High performance vloeren met de oplossingen van AMC Mecanocaucho

  Soepele vloerbedekking voor de akoestische isolatie van vloeren  Soepele vloerbedkkingen zorgen voor een goede demping aan de bron. De gangen en kamers van hotels waren vroeger standaard voorzien van soepele vloerbedekking om de contactgeluiden te isoleren.


  • Vast tapijt
  • kurkvloer
  • vinylvloer

  Afhankelijk van de poolhoogte en backing kan de gewogen contactgeluidsreductie (∆Lw) tot 35 dB bedragen.

  Eenvoudige maatregelen om de impact van verschuivend meubilair te beperken  Iedereen kent wel de plakviltjes om onder stoel- of tafelpoten te kleven. Dergelijke kleine ingrepen hebben echt een grote impact op het afstralen van contactgeluid in de onderliggende/naastliggende ruimtes.


  Er zijn gespecialiseerde webwinkels met oplossingen voor elk type vloer.

  akoestische viltjes

  Bron: https://viltspecialist.nl/  Silent Socks zijn een andere mogelijkheid  Traditionele zand/cement zwevende dekvloer voor de contactgeluidsisolatie van vloeren


  Hierbij wordt een laag zand/cement of anhydriet chape bovenop een soepele laag contactgeluidsisolatie gestort.


  Indien men bij een energetische renovatie vloerverwarming overweegt is het zeker aangeraden om ook op het gelijkvloers van een rijwoning of HOB een zwevende dekvloer te voorzien. Een zwevende dekvloer op het gelijkvloers is niet alleen positief voor je buren maar kun je ook zien als een soort van "horizontale voorzetwand" die het afstralen van burengeluid via jouw vloer reduceert.


  Veel gebruikte soepele lagen zijn:


  • Rubber
  • kurk
  • Minerale wol
  • Polyethyleenschuim
  • Vilt


  Een mooi overzicht van hetgeen op de markt beschikbaar is vind je op de website van RB-Isol.


  RB Isol akoestische vloerisolatie

  Ik heb zelf mijn eerste stappen in de akoestiek gezet door de contactgeluidsisolatie op basis van rubber te promoten van:  Ik ben er nog altijd van overtuigd dat de combinatie van akoestische en mechanische eigenschappen ervoor zorgt dat contactgeluidsisolatie op basis van gerecycleerde autbanden de beste keuze is. Iets duurder van poythyleenschuim maar de meerprijs meer dan waard. Er zijn er uiteraard ook akoestisch matten op basis van bijvoorbeeld polyurethaan op de markt die akoestisch nog beter zijn, maar dan spreken we wel over een totaal andere prijsklasse.


  Ik verdeel de contactgeluidsisolatie op basis gerecycleerd rubber van Scan Underlay.


  https://scanunderlay.com/

  Scan Underlay

  Meer informatie via onderstaande link.


  Geluidsisolatie vloer verbeteren met een droge zwevende dekvloer


  Droge zwevende dekvloeren worden in een akoestische renovatiecontext eerder toegepast dan traditionale zwevende dekvloeren. 


  Bij een droge zwevende dekvloer wordt plaatmateriaal zoals OSB of gipsvezelplaten op een soepele laag contactgeluidsisolatie geplaatst.


  Meer info op de pagina "droge zwevende dekvloer" via onderstaande link.

  Akoestische ondervloeren voor de verbetering van de geluidsisolatie van vloeren


  Akoestische ondervloeren zijn per definitie dun en stijf omdat ze anders de vloerafwerking kunnen beschadiging. Dun en stijf betekent een hoge dynamische stijfheid wat dan weer resulteert in een syteem die spectraal gezien geen laagfrequent geluid zal isoleren.


  Voetstappen genereren laagfrequente geluiden. De akoestische ondervloer voor laminaat die wij verdelen begint op een cm dikke betonplaat pas trillingen te isoleren vanaf de tertsband met middenfrequentie 400 Hz.


  Met andere woorden is deze (en bij uitbreiding alle andere dunne ondervloeren) zijn niet geschikt om  voetstappen te isoleren.  Akoestische ondervloeren voor laminaat


  akoestische ondervloer

  Wij verdelen de Acoustic Silence van Scan Underlay. Dit is een  mm dikke ondervloer op basis van gerecycleerde autobanden.


  Deze ondervloer is vooral geschikt om loopgeluiden (drum sound) te reduceren. Dit is het geluid dat je hoort in de zendruimte wanneer de laminaatvloer belopen wordt.


  Meer info via onderstaande link.


  Akoestische ondervloeren voor tegels


  De gewogen contactgeluidsreductie van akoestische ondervloeren zoals de T66 (3 mm dikke combinatie van rubber en kurk) van Amorim Cork Composites bedraagt een 15 tot 19 dB bij tegelvloeren.


  Spectraal is het net hetzelde als de ondervloeren voor laminaat zo dat ze geen laagfrequente trillingen kunnen isoleren. Dergelijke ondervloeren zijn wel prima geschikt als oplossing bij tradtionele zwevende dekvloeren waar er uitvoeringsfouten zijn opgetreden. In plaats van de volledige vloer uit te breken en te vervangen kan het volstaand op de vloertegels uit te breken en nieuwe te plaatsen op de ondervloer. Indien er voldoende opbouwhoogte is kan de ondervloer rechtstreeks op de bestaande tegelvloer gekleefd worden.


  Bron: https://amorimcorkcomposites.com/en-us/our-brands/acousticork/materials-applications/flooring-solutions/


  Ander voorbeelden van ondervloeren voor tegelvloeren zijn de Ceracoustic van dBCover (https://dbcover.com/) of de Sylcer van IsolGomma ( https://www.isolgomma.com/product/sylcer-3/)

  High performance oplossingen voor de geluidsisolatie van vloeren  Speciale oplossingen voor vloeren die een hoge geluidsisolatie/trillingsisolatie vereisen.


  Door het gebruik van veren als contactgeluidsisolatie zijn hoge % trillingsisolatie realiseerbaar.

  AFS veren  Dit type veren wordt  in een 6 cm breed plafondprofiel geplaatst. Een drukverdelende plaat wordt op de metalen profielen geschroefd. Vervolgens wordt een laag chape of beton op de bekisting gestort.

  geluidsisolatie vloer veer
  geluidsisolatie vloer
  geluidsisolatie vloer

  Jack-up systeem waarbij de vloerplaat wordt "opgekrikt"  Het doel van het systeem is om structuurgeluid te isoleren door elastische bevestigingen te installeren die in de betonnen zwevende vloer worden ingebed. Het ophogingsproces wordt uitgevoerd zodra het beton droog is.

  unsplash