geluid en trillingen isoleren is mijn vak
Ontdek hoe je de geluidsisolatie van plafonds, vloeren en wanden kunt optimaliseren in de secties "voorzetwand", "contactgeluid" en "plafond".
Bezoek de sectie "advies en info" om meer te lezen meer over bouwakoestiek en het aanpakken van de meest voorkomende akoestische problemen.
Voor een effectieve geluidsisolatieverbetering is het cruciaal om de eigenschappen van de woning, alle mogelijke geluidsoverdrachtspaden en de kenmerken van de geluidsbron zorgvuldig te evalueren.
Het kan soms lastig zijn om tot overeenstemming te komen met de buren, waardoor het oplossen van het bronprobleem in het geval van burenlawaai onmogelijk lijkt.
Het geluid in de zendruimte houden betekent dat de buren zouden moeten investeren in geluidsisolerende maatregelen zoals voorzetwanden, zwevende vloeren of ontkoppelde plafonds. Vaak zijn zij echter niet bereid om deze kosten te dragen.
In de praktijk komt het er vaak op neer dat men de afstraling van de burengeluid in de ruimtes in je eigen woning probeert te verminderen door middel van voorzetwanden of (semi) box-in-box oplossingen, ook al zou het effectiever zijn om de bron van het geluid aan te pakken of deze akoestisch in te kapselen in een 'box-in-box' constructie.
Als alle bovenstaande maatregelen niet mogelijk zijn of niet het gewenste resultaat opleveren, kan het gebruik van koptelefoons en oordoppen als laatste redmiddel overwogen worden.
Hou rekening met de randvoorwaarden die de woning stelt.
Elke woning of appartement is anders en stelt specifieke randvoorwaarden die bepalen wat nodig en wat mogelijk is.
Hou rekening met de kenmerken van het stoorgeluid
Als vuistregel kunnen we stellen dat alle ingrepen die werken om luchtgeluid te isoleren ook de afstraling van contactgeluid zullen beperken maar omgekeerd geldt dit niet.
Ook de spectrale kenmerken van het stoorgeluid spelen een rol. Stemgeluiden isoleren vereist een andere aanpak dat het isoleren van laagfrequentie beatmuziek.
Hou rekening met de kenmerken van de ontvangstruimte
In een kleine, akoestisch "harde" ruimte gaat de geluidsisolatie slechter lijken dan ze is. Omgekeerd geldt gelukkig ook dat in een ruimte met veel geluidsabsorberend materiaal de geluidsisolatie beter gaat lijken dan ze in werkelijkheid is.
Hetzelfde geldt in een appartement waar de bovenburen voor geluidsoverlast zorgen, ook daar gaat een geluidsisolerend plafond altijd deel zijn van de oplossing maar het kan nodig zijn om ook nog de flankerende transmissiewegen aan te pakken.
Hou rekening met alle transmissiewegen
In het geval van een rijwoning straalt het geluid niet alleen af van de gemene muur. Een geluidsisolerende voorzetwand tegen de gemene muur gaat altijd deel zijn van de oplossing maar kan nog onvoldoende zijn.
Hou rekening met hoe onze oren op geluid reageren
Onze oren zijn bijvoorbeeld bijzonder gevoelig voor volumeveranderingen van laagfrequent geluid. Zelfs als geeft de sonometer die ongefilterd meet een verandering van enkele dB aan toch kan dit overkomen als een verdubbeling of zelfs verviervoudiging van het laagfrequent geluid.
Enkele dB extra geluidsisolatiewinst in de lage frequenties maakt daarom een groot verschil.
De zwakste schakel bepaalt de samengestelde geluidsisolatie
Het heeft bijvoorbeeld geen zin om een voorzetwand tegen een gevelmuur te plaatsen om straatlawaai te weren als er akoestisch zwak raam zit. Het raam gaat de samengestelde geluidsisolatie bepalen.
Het is ook omwille hiervan dat de minste uitvoeringsfout keihard wordt afgestraft. Waar bij thermische isolatie het eindresultaat het gemiddelde is dan is ligt het eindresultaat van geluidsisolatie dicht bij het het zwakste punt.
De mate waarin het geluid van de ene bron storender gevonden wordt dan het geluid van een andere bron bij hetzelfde geluidsniveau hangt af van contextuele en persoonsgebonden factoren.
Een stoorgeluid dat met iets onaangenaams geassocieerd wordt zal zelfs als het fluisterstil is snel gaan irriteren. Denk daarbij aan het geluid van een mug of een tikkende klok.
Als het geluid "onder je vel gekropen is" zijn er veel ingrijpender maatregelen nodig om tevreden te zijn met het akoestische comfort.
Mensen die onbewust hun oren/brein getraind hebben om het stoorgeluid te capteren zullen vaak teleurgesteld zijn als er enkel een gemene muur of woningscheidende verdiepingsvloer wordt aanpakt.
Lees meer hierover in de rubriek "treshold of annoyance op de pagine "omgaan met geluidshinder".
Ik bied akoestisch advies op maat van jouw project
Ik verkoop een ruim gamma ontkoppelingsmaterialen van topkwaliteit
Geluidisolatie draait in tegenstelling tot ruimteakoestiek niet om producten maar om systemen.
Geluidsisolatiedokter streeft ernaar dat uw project in één keer goed wordt geklaard. Er is geen webshop omdat ik het belangrijk vind dat we eerst contact hebben zodat ik je een gepaste voorzetwand, ontkoppeld plafond of zwevende dekvloer op basis van onze ontkoppelingsmaterialen kan voorstellen.
Deze consultaties maken deel uit van onze service en zijn voor u geheel kosteloos.
Je ontvangt automatisch een offerte voor de ontkoppelingsmaterialen die in de voorgestelde oplossing gebruikt worden. Voor de aankoop van profielen, plaatmateriaal en geluidsabsorberende spouwvulling kun je bij de lokale Doe-Het-Zelf, houthandel of bouwhandel terecht.
Ga je akkoord met de offerte dan verstuur ik de bestelde materialen met Bpost van zodra ik een bewijs van betaling ontvang.
Geluidsisolatiedokter biedt vrijblijvende hulp bij het ontwerpen van geluidsisolerende voorzetwanden, plafonds en zwevende dekvloeren
Ik adviseer bij het ontwerpen van geluidsisolerende oplossingen op basis van onze ontkoppelingsmaterialen en bereken de benodigde hoeveelheden en materiaalkost.
geluidsisolatiedokter
ondernemingsnummer BE0692.802.011
Copyright geluidsisolatiedokter.be 2024. All rights reserved.